meridianen

De Tradionele Chinese Geneeskunde is op de 5 elementenleer gebaseerd. De 5 elementenleer is ontstaan uit een poging om alle verschijnselen in 5 processen, ook elementen genoemd, weer te geven: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

Volgens de Tradionele Chinese Geneeskunde heeft het lichaam 12 hoofdmeridianen of energiebanen die door het lichaam stromen. Zij zijn verbonden met de organen van ons lichaam en voorzien die organen van energie, ook chi genoemd.

We hebben 5 Yin- en 5 Yangorganen die paarsgewijs met elkaar verbonden zijn: Lever/galblaas, hart/dunne darm, milt/maag, longen/dikke darm en nieren/blaas. Deze organen hebben allemaal hun eigen meridianen die volgens een vaste baan door het lichaam stromen, zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant. Daarnaast zijn er nog 2 extra meridianen nl. de hartbeschermer en de drievoudige verwarmer. De organen met hun meridianen zijn verbonden met de 5 elementen, de jaargetijden, kleuren, zintuigen en emoties.

Tijdens de yoga besteden we aandacht aan de meridianen en hun correspondenties. Elke oefening is gericht op het herstellen en ontwikkelen van de Chi, het vrijmaken, opbouwen en optimaal gebruiken van deze levensenergie. De energietoevoer in het lichaam wordt verhoogd en we voelen ons energieker. We helpen de functies van de organen te verbeteren en te ondersteunen. We bevorderen het algehele welbevinden van ons lichaam, niet alleen op fysiek niveau maar ook op mentaal niveau.


aanmelden