hatha yoga

Yoga is meer dan 4 duizend jaar geleden ontstaan in India. Yoga komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk juk en beoogt eenheid tussen lichaam en geest.
Eén van de vele vormen van yoga is Hatha Yoga, deze vorm is enorm populair in het westen. De Hatha Yoga is bedoeld om het lichaam en de geest in harmonie te brengen en voor te bereiden op de meditatie, waardoor uiteindelijk de staat van eenheid bereikt wordt. Je voelt je verbonden met alles om je heen en je voelt je niet meer afgescheiden.

Tijdens de Hathayoga lessen leer je door middel van uitgebalanceerde lichamelijke oefeningen, de zogenaamde asana's, te ontspannen en bewust te worden van je lichaam. Door rustige en actieve houdingen en bewegingen met aandacht uit te voeren, komen lichaam en geest tot rust. Je leert spanningen in het lichaam te voelen en los te laten, zodat de energie en adem vrij kunnen stromen. In de lessen is ruim aandacht voor de eindontspanning.

Je hoeft beslist niet lenig te zijn om hatha yoga te beoefenen. Alle oefeningen worden langzaam uitgevoerd, met respect voor je grenzen. Tussen de asana's (houdingen) door, observeer je je reacties. Gaandeweg ervaar je waar energie gaat stromen in de vorm van warmte, ruimte of zachtheid, leer je spanningen en blokkades los te laten. Ook op mentaal gebied zul je veranderingen zien ontstaan. Je gaat opmerken hoe lichaam en geest zich op een weldadige manier gaan ontspannen. Yoga is daarom ook buitengewoon effectief in het bestrijden (en voorkomen) van stress.

de lessen